Australische voedingsaanbevelingen

U kunt de Australische voedingsrichtlijnen gebruiken om uw gezonde voeding te begeleiden en u te helpen goede voeding en gezondheid te behouden.

De National Health and Medical Research Council heeft de richtlijnen opgesteld na overleg met externe voedingsdeskundigen. Ze zijn gebaseerd op de meest actuele wetenschappelijke kennis over de soorten, portiegroottes en voedingsgewoonten waarvan wordt aangenomen dat ze de gezondheid en het welzijn bevorderen en tegelijkertijd het risico op voedingsgerelateerde ziekten en chronische ziekten verlagen.

de basis van een gezond voedingspatroon

Uw basis voor een gezonde voeding wordt gelegd door de Richtlijnen. Gebruik ze om uw persoonlijke eetplan op te stellen, rekening houdend met de specifieke voedingsbehoeften die uw leeftijd en geslacht voorschrijven. Hier zijn enkele tips om u op weg te helpen, samen met een samenvatting van de Australische voedingsrichtlijnen:

Consumeer een breed scala aan voedsel uit elk van de vijf voedingsgroepen:
veel levendige groenten en bonen
Vruchtengranen, voornamelijk volkoren en vezelrijke varianten van granen

Groenten en fruit (en peulvruchten)

Vitaminen, mineralen, voedingsvezels en voedingsstoffen zijn allemaal aanwezig in fruit, groenten en peulvruchten. De meeste hiervan bevatten weinig calorieën en kunnen ervoor zorgen dat u zich langer vol voelt.

Peulvruchten zijn een nuttig alternatief voor vlees omdat ze ook eiwitten bevatten. U kunt kiezen uit een verscheidenheid aan bonen, waaronder kidneybonen, gebakken (of marine)bonen, linzen, lupine, sojabonen, kikkererwten en spliterwten.

granen

Omdat ze meer voedingsvezels, vitamines en mineralen bevatten dan geraffineerde (granen)maaltijden, zijn volkoren- of volkorenproducten, zoals volkoren- en volkorenbrood, bruine rijst, quinoa en haver, gezonder voor je. Het gebruik van volle granen kan bepaalde soorten kanker, diabetes type 2 en gewichtstoename helpen voorkomen.

Taarten, muffins, taarten, gebak en koekjes zijn voorbeelden van granen (granen) die in deze voedselgroep worden geclassificeerd als “extra’s” of “soms voedsel” omdat ze veel verzadigde vetten, toegevoegde suikers en zout bevatten.