Een uitgebalanceerd dieet is een dieet dat een verscheidenheid aan voedingsmiddelen bevat in de juiste hoeveelheden en verhoudingen om te voldoen aan de behoeften van het lichaam aan calorieën, eiwitten, mineralen, vitamines en andere voedingsstoffen. Een klein deel van het dieet wordt ook gereserveerd voor extra voedingsstoffen om de korte periode van magerheid door te komen. Een gezond dieet moet ook bioactieve fytochemicaliën bevatten, zoals voedingsvezels, antioxidanten en nutraceuticals, die gunstige effecten hebben op de gezondheid. Een uitgebalanceerd dieet moet tussen 60 en 70 procent van de calorieën bevatten als koolhydraten, 10 tot 12 procent als eiwitten en 20 tot 25 procent als vet.

EEN UITGEBALANCEERD DIEET HEEFT VEEL GEZONDHEIDSVOORDELEN

Gezonde voeding verhoogt de energie, verbetert lichaamsprocessen, versterkt het immuunsysteem en voorkomt gewichtstoename. Bijkomende belangrijke voordelen zijn onder meer:

voldoet aan uw vraag naar voeding. Uit een gevarieerde, evenwichtige voeding haalt u de voedingsstoffen die u nodig heeft om voedingstekorten te voorkomen.

Behandel en voorkom specifieke ziekten. Het eten van een gezond dieet helpt het risico op bepaalde ziekten zoals diabetes, kanker en hartaandoeningen te verkleinen. Diabetes en hoge bloeddruk kunnen er beide mee worden behandeld.

Een aangepast dieet kan u helpen uw aandoening of ziekte effectiever te beheersen door de symptomen te verminderen.

Beheer uw gewicht terwijl u zich energiek voelt. Je zult je beter voelen, meer energie hebben en beter met stress kunnen omgaan als je goed eet.

Veel sociale en culturele evenementen draaien om eten. Naast voedingsvoordelen bevordert het interpersoonlijke banden.

LUISTER NAAR ENKELE ALGEMENE AANBEVELINGEN VOOR GEZOND ETEN

Geen maaltijden overslaan is de meest cruciale regel voor gezond eten. Je stofwisseling zal afnemen als je maaltijden overslaat. Drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes vormen een typisch dieet. Sla ook nooit het ontbijt over. De belangrijkste maaltijd van de dag is deze.

Ontdek eenvoudige kooktechnieken. Eenvoudig eten hoeft niet ingewikkeld te zijn om gezond te zijn. Maak de maaltijdbereiding eenvoudig, consumeer meer rauw voedsel zoals salades, fruit- en groentesappen en besteed meer aandacht aan het genot van voedzaam eten dan aan het aantal calorieën.

Stoppen als je vol zit, is cruciaal. Mede hierdoor kunt u uw gewicht op peil houden. Bovendien zorgt dit ervoor dat je gefocust en op je best blijft.

Zorg voor voldoende water. Houd tijdens het werken, tv-kijken enz. een flesje water bij de hand.

Het menu moet een verscheidenheid aan items bevatten. Alle voedingsstoffen zitten niet in één voedingsmiddel.